5 meest gestelde vragen over wasbare luiers

Gepubliceerd op 6 januari 2021 om 18:59

Vraag : Gaan volledige drolletjes de wasmachine in?

Ik denk dat dit één van de meest gestelde vragen is. Dit is ook een vraag waar ik mee zat toen we begonnen met wasbare luiers. Om eerlijk te zijn is er inderdaad eens een volledig drolletje van Finn toch de wasmachine in geraakt en dat was niet z'n pretje. Mijn wasmachine en alle pampertjes hadden een vieze geur hierna. We hebben dat wasje dan een paar keer na elkaar laten draaien om de geur weg te krijgen. Maar dit valt ook wel te voorkomen met inleggers. Je hebt verschillende soorten die je kan gebruiken. Wij hebben ervaring met biologisch afbreekbare inlegvliezen en fleece inleggers. De biologisch afbreekbare vliezen zijn heel dunne velletjes die een drolletje goed tegen houden. Als de luier vuil is neem je het velletje met de drol er uit en gooi je hem in de vuilbak. Dit werkt echter niet voor heel dunne stoelgang, die gaat door het velletje heen en zo komt het toch nog in de luier zelf terecht.

In dat geval kan je fleece inleggers gebruiken. Wij gebruiken deze bij Liv'je omdat ze nog heel platte borstvoeding drolletjes heeft en dit voor verkleuring kan zorgen in de luiers. Omdat Liv'je haar stoelgang nog heel weinig is en zo dun kunnen deze doekjes zo mee de wasmachine in zonder problemen. Vind je dit toch niet zo prettig dan kan je de fleece doekjes in een emmertje met warm water even afspoelen vooraleer ze de wasmachine in gaan. De fleece laat heel makkelijk de stoelgang los dus je hoeft er niet op zitten schuren. 

Vraag : Hoe gebruik je wasbare luiers onderweg?

Simpel, net zoals je gewone luiers gebruikt! Alleen gooi je deze niet weg maar steek je ze in een wetbag. Natuurlijk als je een hele dag weg gaat kan dit veel plaats innemen in je luiertas. Maar er is niemand die zegt dat er only one way is - of wasbare luiers of wegwerp luiers. Vind je het teveel gedoe om op weg met vuile luiers te sleuren? Neem dan (het liefst ecologische) wegwerp luiers mee. Dat is ook helemaal oke! Alle kleine beetjes helpen, iedere keer dat je een wasbare luier gebruikt is het weer 1 wegwerpluier minder. Maar dat betekend niet dat je helemaal geen wegwerpluiers kunt gebruiken. You do you, waar jij je goed bij voelt! 

Vraag : Gebruik je nog natte doekjes? 

Persoonlijk vind ik natte doekjes in combinatie met wasbare luiers niet erg handig. De doekjes moet je apart houden omdat deze in de vuilbak moeten en dat vind ik nogal een gedoe. Wij gebruiken cheeky wipes, dat zijn uitwasbare billendoekjes. Als je ze in een pakket koopt zit er een handige doos bij waar ze in kunnen. Hierin kan je ze nat maken en op deze manier heb je dus uitwasbare natte doekjes. Maar je kan ze ook droog gebruiken met bijvoorbeeld amandelolie. Het fijne hieraan is dat je gewoon de billen veegt, doekjes in de pamper en het hele zaakje de wasmand in gooit zonder dat je de doekjes van de pamper moet gaan scheiden. 

budgettip: je kan ook van oude handdoeken zelf billendoekjes maken

Vraag : Zijn wasbare luiers duur? 

In aankoop zijn ze in het begin wel even prijzig omdat je meerdere luiers nodig hebt - als je 6 tot 8 luiers per dag gebruikt en om de 3 dagen een wasmachine wilt draaien dan heb je minimum 24 pampers nodig. De prijs verschilt van merk tot merk en hangt af van welk systeem je gemakkelijk vind. Je zit toch wel rond een bedrag van €300 - €600.

MAAR, tel zeker ook eens voor jezelf uit hoeveel je uitgeeft aan wegwerpluiers voor 2,5 tot 3 jaar en hoeveel het kost om deze weg te gooien. 

budgettip: Ik vond een tijdje geleden prachtige wasbare luiers voor mensen met een klein budget. De pampertjes kosten €6,21 nieuw en zijn een ééndelig systeem. Voorlopig hou ik nog even het merkje geheim en test ik ze zelf uit dus houd mijn instagram in het oog voor een update hierover! 

Vraag : Welk merk en soort luiers?

Denk je er over om de stap te maken naar wasbare luiers? Dan is dit zeker een vraag die ook in je opkomt. Mijn ervaring hierin leert dat iedereen andere wensen heeft en andere dingen prettig vind om mee te werken. Ik kan met jullie delen wat onze aanpak is, wat wij fijn vinden en wat voor ons werkt. Maar dat betekend niet dat dit voor jou en je gezin ook gaat werken. Dus om deze vraag goed te beantwoorden stuur ik jullie met veel liefde door naar kaatjekatoen en billiewonder. Zij gaan samen met jou op zoek naar wat er voor jou en je gezin werkt.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.