52 weken duurzaam: week 1-4

Gepubliceerd op 27 januari 2021 om 18:25

week 1 : eet je kastjes leeg

Proberen niet naar de winkel te gaan en creatief te zijn met hetgene wat er in huis is.

De eerste dagen gingen goed. Ik bakte brood met broodmixen die hier al ruim 6 maanden in de kast staan en ik wist wat lekkere maaltijden in elkaar te knutselen. Maar daarna werd het wat moeilijker. Het brood, beleg, fruit en verse groenten raakten op. Dus dan ga je toch al snel naar de winkel en werd er weer niet meer naar de kastjes om gekeken. 

Voor mij is dit dus een challenge die wat meer voorbereiding nodig heeft. Zo hebben we deze week de voorraadkasten opgeruimd en opgeschreven wat we allemaal hebben. Ook de diepvriezer namen we onder handen en we noteerde alles wat er nog in de kasten stond. Met dit papier hebben we een week schema gemaakt van wat we gaan eten maken voor de komende twee weken (want ja zo veel is het!). En we maakte ook een schema met wat we wel zouden moeten gaan bijkopen. 

Hierdoor hebben we wat langer over deze challenge gedaan, maar is hij toch gelukt!

week 2: loop je warm

Wij wonen in België en ik kan je verzekeren dat wij op gebied van auto's heel anders ingesteld zijn dan Nederlanders. (Of toch de meeste van ons). Wij nemen namelijk echt wel voor alles de auto zelfs als het binnen 500m is. 
Ik probeerde er wel wat op te letten maar ik moet eerlijk zijn dat wij ook heel snel de auto nemen. 
Hem minder gaan gebruiken is dan ook best wel een uitdaging. Naar de bakker, supermarkt en het park ga ik sowieso tevoet. Maar wij maken best veel verre verplaatsingen en zitten makkelijk aan 20.000km per jaar! Deze week heeft me bewust gemaakt van het vele verbruik, en zet me aan het nadenken om oplossingen te zoeken zodat we ons aantal kilometers op de teller wat kunnen minderen. 

@52wekenduurzaam kwam met een aantal tips die ook al wat inpakt kunnen hebben zoals pakketjes op halen bij een postpunt inplaats van ze thuis te laten leveren. 
Wij hebben geen postpunt binnen wandelafstand (dus er moet nog steeds naar het postkantoor gereden worden)... Maar in plaats van iedere dag 1 pakketje ga ik nu 1 keer per week mijn pakketjes ophalen. Dat scheelt dan ook weer! 

week 3: maak je borst maar nat

Oke, deze challenge was absoluut niet voor mij weggelegd. Het is vrieskou buiten en de challenge luidt: "douchen met koud water!" 

Ja ook hier was ik niet zo ecologisch bezig... De warmte van het water is altijd boven de 40 graden en ik sta er ook best graag een tijdje onder. (Dit is dan ook vaak het enige moment dat ik even alleen kan zijn en kan genieten van de stilte). 
Maar oke, niet goed bezig Elke en tijd voor verandering! 
Hoe je het ook draait of keert, KOUD douchen is niks voor mij. Dus ik deed een beetje water bij de wijn en zocht naar een alternatief dat beter bij mij past. Uiteindelijk heb ik mijn douche ritueel zodanig kunnen aanpassen dat ik me douch met lauw water (tussen de 25 en 28 graden). Ik heb ook een zandloper aangeschaft zodat de tijd onder de douche word beperkt naar maximaal 5 minuten. 

En wie weet kan ik over een paar maanden deze challenge nog eens herbekijken en de waterkraan nog wat kouder zetten. Alhoewel ik vind dat 25 graden toch echt wel koud genoeg is! :) 

week 4: maak een vogelparadijsje

Finn en ik gaan deze week samen aan de slag voor de vogeltjes. 
Ik heb al een grote zak van 12kg vogelvoer gehaald en hiermee gaan we onze kleine vriendjes lekker in de watten leggen. Ook gaan we vogelhuisjes timmeren en zorgen voor waterschaaltjes in de tuin waarvan ze kunnen drinken. 

Zalig toch om je kindjes te leren hoe ze voor dieren kunnen zorgen! 🌱

 

Wil je meer weten over de challenges of nog wat tips? Neem dan zeker even een kijkje op de website van 52 weken duurzaam

Heb je bij het lezen van mijn blog nog tips voor mij? Stuur me dan zeker even privé via instagram, ik hoor het graag!

Veel Liefs, Elke


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.